Χειρουργική της Οσφυϊκής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης
Αιτιολογία
Φυσιολογικά η οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης αποτελείται από 5 σπονδύλους. Μεταξύ των σπονδυλικών σωμάτων υπάρχει ένας μεσοσπονδύλιος δίσκος ο οποίος εξυπηρετεί την απορρόφηση των κραδασμών, την στήριξη της σπονδυλικής στήλης και του σωματικού βάρους και επιτρέπει την κίνηση μεταξύ των σπονδύλων. Οι οσφυϊκές νευρικές ρίζες εξέρχονται από την σπονδυλική στήλη στο ύψος της οσφυϊκής μοίρας και αφού δημιουργήσουν τα νευρικά πλέγματα συνεχίζουν ως νεύρα που με την σειρά τους νευρώνουν αισθητικά (ερεθίσματα αφής, θερμοκρασίας και πόνου ) και κινητικά τα κάτω άκρα.
Όταν ο δίσκος αυτός υποστεί βλάβη (ρήξη, προβολή, κήλη) για διάφορους λόγους (εκφυλιστικές αλλοιώσεις στους μεσοσπονδύλιους δίσκους και στις αρθρώσεις μεταξύ των οσφυϊκών σπονδύλων, σε τραυματισμούς, προηγούμενο ιστορικό επεμβάσεων, νεοπλάσματα, συγγενείς και κληρονομικές διαταραχές), τότε μπορεί ανάλογα με την θέση και την έκταση της βλάβης να προκαλέσει συμπτώματα από την μηχανική πίεση που ασκείται στις ρίζες (Ριζαλγία, Ριζοπάθεια, Ιππουριδική συνδρομή) ή στο τελικό τμήμα του Νωτιαίου Μυελού (Σύνδρομο Κώνου και Επικώνου). Στις υπόλοιπες αιτίες της οσφυοϊσχιαλγίας συγκαταλέγονται τα κατάγματα της Σπονδυλικής Στήλης (τραύμα ή οστεοπόρωση) ή οι εκφυλιστικές μεταβολές στις σπονδυλικές αρθρώσεις που σχετίζονται με τη φθορά και μπορούν να περιορίσουν τις ρίζες των νεύρων (στενωση οσφυϊκού σωλήνα, σπονδυλολίσθηση, στροφοσκωλιώσεις κτλ). Η διαταραχή στην αρχιτεκτονική της φυσιολογικής ανατομίας και στην φυσιολογική κινητικότητα της οσφυικής μοίρας προκαλεί ευθειασμό, σκολίωση, στροφοσκολίωση, σπονδυλολίσθηση και άλλες ανατομικές διαταραχές που προκαλούν οσφυαλγία.
Όταν η βλάβη περιορίζεται μόνο στον ερεθισμό της ρίζας στην έξοδό της από την σπονδυλική στήλη, τότε προκαλείται πόνος που συνήθως αναφέρεται ως Ριζοπάθεια ή Ισχιαλγία και σε συνδυασμό με την οσφυαλγία (άλγος στην μέση) ονομάζεται Οσφυοϊσχιαλγία.
Παθήσεις της οσφυϊκής μοίρας
Οι βασικές παθήσεις της οσφυϊκής μοίρας είναι: Εκφύλιση, Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου, Σπονδυλική στένωση , Σπονδυλολίσθηση, Σπονδυλική αστάθεια, Ιππουριδική Συνδρομή.
Συμπτώματα
Όταν μία απο τις οσφυϊκές ρίζες ερεθιστεί ή καταστραφεί, τότε παρουσιάζονται συμπτώματα αισθητικά (άλγος, αιμωδίες, καυσαλγία, δυσαισθησίες κτλ) σε συγκεκριμένες περιοχές στα κάτω άκρα που αντιστοιχούν στην περιοχή αισθητικής κατανομής της ρίζας. Επίσης μπορεί να εμφανισθούν και άλλα συμπτώματα κινητικά (μυϊκή αδυναμία), διαταραχή στα τενόντια αντανακλαστικά, ατροφίες, διαταραχές στην ούρηση και στην κένωση κτλ. Στα παραδείγματα οι ασθενείς παρουσιάζουν διαταραχές στο ανέβασμα της σκάλας ή δεν μπορούν να ισορροπίσουν σε ένα πόδι (το πληγέν πόδι) και καμιά φορά δεν μπορούν να σταθούν στα δάκτυλα ή την φτέρνα. Παρουσιάζουν επίσης κατάργηση ή εξασθένιση των τενόντιων αντανακλαστικών (επιγονάτιο, Αχίλλειο). Στην περίπτωση της οσφυϊκής στένωσης ο ασθενής παρουσιάζει άλγος και στα δύο πόδια που επιδεινώνεται με την βάδιση ή την ορθοστασία και υφίεται με την ξεκούραση και την καθιστή θέση (Διαλείπουσα Νευρογενής Χωλότητα).
Θεραπεία
Η αντιμετώπιση της οσφυοϊσχιαλγίας ξεκινάει με ένα λεπτομερές ιστορικό και με μια πλήρη νευρολογική εξέταση. Ακολουθεί η ακτινολογική μελέτη με απεικονιστικές εξετάσεις όπως οι απλές ακτινογραφίες, η Αξονική Τομογραφία , η Μαγνητική Τομογραφία και ο νευροφυσιολογικός έλεγχος. Γίνεται προσεκτική μελέτη των εξετάσεων και αξιολόγηση του ασθενούς και προτείνονται οι κατάληλες συντηρητικές θεραπείες ή επιλεκτικά, εάν οι συντηρητικές θεραπείες αποτύχουν να ελέγξουν τον πόνο ή εάν υπάρχει κίνδυνος νευρολογικής ακεραιότητας, τότε ο χειρουργός μπορεί να προτείνει την ενδεδειγμένη χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα πάντοτε με τις αυστηρώς επιστημονικά τεκμηριωμένες ενδείξεις της σύγχρονης Νευροχειρουργικής.
Συντηρητική θεραπεία
Η συντηρητική θεραπεία συνιστάται σε ανάπαυση του ασθενούς. Η χρήση των παυσίπονων (αναλγητικά, αντιφλεγμονώδη και μυοχαλαρωτικά φάρμακα με συστηματική από του στόματος αγωγή, ενέσιμη ή τοπική επάλειψη) συχνά οδηγεί σε σημαντική ανακούφιση των συμπτωμάτων. Επίσης η Φυσικοθεραπεία και η Κινησιοθεραπεία ως θεραπεία παρακολούθησης μπορεί να έχει πολύ ευεργετικό αποτέλεσμα στην πορεία της νόσου. Ο βελονισμός είναι μια άλλη αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία της οσφυοϊσχιαλγίας.
Χειρουργική θεραπεία
Η χειρουργική θεραπεία είναι αναπόφευκτη όταν η συντηρητική θεραπεία έχει αποτύχει. Χειρουργική θεραπεία χρειάζονται όσοι:
Ακολούθησαν συντηρητική θεραπεία για δύο μήνες χωρίς αποτέλεσμα.
Εμφανίζουν επανειλημμένες υποτροπές.
Παρουσιάζουν νευρολογικές βλάβες οι οποίες επιδεινώνονται.
Παρουσιάζουν Ιππουριδική Συνδρομή.
Η υψηλής ποιότητας υλικοτεχνική υποστήριξη σε συνδυασμό με την πολυετή και εξειδικευμένη εμπειρία στις σύγχρονες και κλασικές χειρουργικές τεχνικές της Οσφυϊκής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης παρέχει την καλύτερη δυνατή θεραπευτική επιλογή με γνώμωνα πάντοτε το βέλτιστο αποτέλεσμα για την ανακούφηση του ασθενούς.
Οι σημερινές εξελίξεις επιτρέπουν την εφαρμογή πολλών σύγχρονων μεθόδων οι οποίες με την βοήθεια της τεχνολογικής προόδου προσφέρουν καινούργια εργαλεία για την αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης. Διεγχειρητικά χρησιμοποιείται άμεση απεικόνιση (ακτινοσκοπική καθοδήγηση, συστήματα νευροπλοήγησης), μικροχειρουργικές τεχνικές (χειρουργικο μικροσκόπιο) και νευροπαρακολούθηση για να βελτιστοποιηθεί η ασφάλεια και η ακρίβεια των χειρουργικών χειρισμών ενώ εφαρμόζονται στην πλειοψηφία των περιστατικών οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για την ταχύτερη αποκατάσταση αλλά και για τον περιορισμό του μετεγχειρητικού άλγους και των δυνητικών επιπλοκών.
Η χειρουργική της Οσφυϊκής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης αναφέρονται στις διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις που γίνονται στην Σπονδυλική Στήλη από τον 1ο Οσφυϊκό σπόνδυλο L1 μέχρι τον 1ο Ιερό σπόνδυλο S1 σε ένα ή σε περισσότερα επίπεδα. Υπάρχουν δύο κύριες κατηγορίες επεμβάσεων και είναι η Οσφυϊκή Αποσυμπίεση και η Οσφυϊκή Σταθεροποίηση.
Σκοπός της Οσφυϊκής Αποσυμπίεσης είναι η ανακούφιση του πόνου που προκαλείται από την πίεση της νευρικής ρίζας λόγω κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου ή λόγω οσφυϊκής στένωσης. Στην χειρουργική αποσυμπίεση με την χρήση ειδικού μικροσκοπίου γίνεται αφαίρεση μικρού τεμαχίου του οστού (Μερική Τρηματεκτομή) πάνω από τη ρίζα του νεύρου και δισκικού υλικού του μεσοσπονδυλίου δίσκου που δημιουργεί το πρόβλημα (Δισκεκτομή) κάτω από τη ρίζα του νεύρου, ελευθερώνοντας έτσι την ρίζα από την πίεση που δεχόταν. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι χειρουργικής αποσυμπίεσης είναι η Μικροδισκεκτομή και η Πεταλεκτομή.
Σκοπός της Οσφυϊκής Σταθεροποίησης είναι η ανακούφιση του πόνου και η αντιμετώπιση της αναπηρίας που προκαλείται από μία επώδυνη κινητική μονάδα στην Οσφύ σε έδαφος εκφυλιστικής νόσου ή σπονδυλολίσθησης. Η Χειρουργική της Σταθεροποίησης της Οσφυϊκής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης περιλαμβάνει ειδικές τεχνικές για να σταματήσει η παθολογική κίνηση σε μία επώδυνη κινητική μονάδα, κάτι που στην συνέχεια θα μειώσει τον πόνο που δημιουργείται από την άρθρωση.
Οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές αποκτούν όλο και περισσότερο ενδιαφέρον και κερδίζουν ακόμα περισσσότερο έδαφος στην σύγχρονη χειρουργική της Σπονδυλικής Στήλης. Τα πλεονεκτήματα των μοντέρνων τεχνικών είναι το μικρότερο χειρουργικό τραύμα, η ταχύτερη ανάρρωση και οι λιγότερες επιπλοκες. Παραδείγματα αυτών των μοντέρων επεμβάσεων είναι η ενδοσκοπική δισκεκτομή, η ενδοδισκική ένεση GEL, η διαδερμική σπονδυλοδεσία – Κυφοπλαστική κτλ.
Αποστολή μας ...
Η αποστολή μας είναι να παρέχουμε υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα και εξειδικευμένες θεραπείες υπό την επίβλεψη του έμπειρου ιατρού Ισσά Μπάσεμ και της ιατρικής του ομάδας. Με εμπειρία στη χειρουργική και αποκατάσταση, αναλαμβάνουμε χειρουργικές επεμβάσεις μετά από τραυματισμούς ή παθήσεις του νευρικού συστήματος, προσφέροντας έτσι ολοκληρωμένη και προσαρμοσμένη ιατρική φροντίδα που εξυπηρετεί τις ανάγκες κάθε ασθενούς.