Χειρουργική της Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης
Η Αυχενική Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης περιλαμβάνει 7 σπονδύλους οι οποίοι επιτρέπουν την κίνηση, την κάμψη, την έκταση, τη στροφή, την πλάγια κάμψη καθώς και τις συνδυαστικές κινήσεις. Φυσιολογικά η αυχενική μοίρα παρουσιάζει μια καμπυλότητα (λόρδωση). Ο ρόλος της είναι η στήριξη της κεφαλής, η προστασία του νωτιαίου μυελού και των νωτιαίων νευρών. Μεταξύ των σπονδυλικών σωμάτων υπάρχει ένας μεσοσπονδύλιος δίσκος ο οποίος εξυπηρετεί την απορρόφηση των κραδασμών, την στήριξη της σπονδυλικής στήλης και του σωματικού βάρους και επιτρέπει την κίνηση μεταξύ των σπονδύλων. Όταν ο δίσκος αυτός υποστεί βλάβη (ρήξη, προβολή, κήλη) για τους λόγους που προαναφέρθηκαν, τότε μπορεί ανάλογα με την θέση και την έκταση της βλάβης να προκαλέσει συμπτώματα από την μηχανική πίεση που ασκείται στις ρίζες (Ριζοπάθεια) ή στον Νωτιαίο Μυελό (Μυελοπάθεια). Τα συμπτώματα αυτά στην Ριζοπάθεια εκδηλώνονται με αισθητικές διαταραχές (πόνο, αιμωδίες, καυσαλγίες, μυρμήγκιασμα κτλ) και αδυναμία στον λαιμό και τα χέρια ενώ στην Μυελοπάθεια με γενικότερη νευρολογική σημειολογία (αισθητικές διαταραχές, μυική αδυναμία, αστάθεια, σπαστικότητα κ.α.) απο το επίπεδο της βλάβης και κάτω.
Η αντιμετώπιση του πόνου στον αυχένα, ξεκινάει με ένα λεπτομερές ιστορικό και με μια πλήρη νευρολογική εξέταση. Ακολουθεί η ακτινολογική μελέτη με απεικονηστικές εξετάσεις όπως οι απλές ακτινογραφίες, η Αξονική Τομογραφία , η Μαγνητική Τομογραφία και ο νευροφυσιολογικός έλεγχος.
Γίνεται προσεκτική μελέτη των εξετάσεων και αξιολόγηση του ασθενούς και προτείνονται οι κατάληλες συντηρητικές θεραπείες ή επιλεκτικά, εάν οι συντηρητικές θεραπείες αποτύχουν να ελέγξουν τον πόνο ή εάν υπάρχει κίνδυνος νευρολογικής ακεραιότητας, τότε ο χειρουργός μπορεί να προτείνει την ενδεδειγμένη χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα πάντοτε με τις αυστηρώς επιστημονικά τεκμηριωμένες ενδείξεις της σύγχρονης Νευροχειρουργικής.
Οι συχνότερες παθήσεις της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι
η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου (ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ)
η αυχενική σπονδύλωση , οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις, η οστεοαρθρίτιδα
η κάκωση και τα κατάγματα στον αυχένα
οι όγκοι της αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης
Η υψηλής ποιότητας υλικοτεχνική υποστήριξη σε συνδυασμό με την πολυετή και εξειδικευμένη εμπειρία στις σύγχρονες και κλασικές χειρουργικές τεχνικές της Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης παρέχει την καλύτερη δυνατή θεραπευτική επιλογή με γνώμωνα πάντοτε το βέλτιστο αποτέλεσμα για την ανακούφηση του ασθενούς.
Η χρήση των παυσίπονων (συστηματική από του στόματος αγωγή, ενέσιμη ή τοπική επάλειψη) συχνά οδηγεί σε σημαντική ανακούφιση των συμπτωμάτων. Επίσης η φυσικοθεραπεία ως θεραπεία παρακολούθησης μπορεί να έχει πολύ ευεργετικό αποτέλεσμα στην πορεία της νόσου. Ο βελονισμός είναι μια άλλη αποτελεσματική μέθοδος για τη θεραπεία της αυχεναλγίας.
Οι διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις της Αυχενικής Μοίρας της Σπονδυλικής Στήλης συνοψίζονται σε δύο κύριες κατηγορίες
η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου (ΑΥΧΕΝΙΚΗ ΔΙΣΚΟΠΑΘΕΙΑ)
η αυχενική σπονδύλωση , οι εκφυλιστικές αλλοιώσεις, η οστεοαρθρίτιδα
και είναι συγκεκριμένες οι χειρουργικές επεμβάσεις
Πρόσθια αυχενική μικροδισκεκτομή και σπονδυλοδεσία
Πρόσθια αυχενική σωματεκτομή
Οπίσθια αυχενική πεταλεκτομή ή αυχενική πεταλοπλαστική
Οπίσθια αυχενική μικροδισκεκτομή
Οπίσθια αυχενική σπονδυλοδεσία
Αυχενική Δισκοπλαστική με τεχνητό δίσκο
Αυχενική Δισκοπλαστική με ενδοδισκικό gel
Η σύγχρονη χειρουργική της σπονδυλικής στήλης βασίζεται στην εμπειρία του ειδικού χειρουργού και στον χειρουργικό εξοπλισμό (χειρουργικό μικροσκόπιο , τροχός υψηλής ταχύτητας-drill, μικροεργαλεία, εμφυτεύματα και υλικά σταθεροποίησης/σπονδυλοδεσίας). Διεγχειρητικά χρησιμοποιείται άμεση απεικόνιση (ακτινοσκοπική καθοδήγηση ή άλλες τεχνικές νευροπλοήγησης), μικροχειρουργικές τεχνικές με το χειρουργικό μικροσκόπιο και νευροπαρακολούθηση για να βελτιστοποιηθεί η ασφάλεια και η ακρίβεια των χειρουργικών χειρισμών ενώ εφαρμόζονται στην πλειοψηφία των περιστατικών οι ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές για την ταχύτερη αποκατάσταση αλλά και για τον περιορισμό του μετεγχειρητικού άλγους και των δυνητικών επιπλοκών.
Σε γενικές γραμμές οι χειρουργοί της σπονδυλικής στήλης προτιμούν την πρόσθια προσπέλαση για πολλούς λόγους, κυρίως όμως γιατί προκαλεί σαφώς λιγότερη διαταραχή της φυσιολογικής ανατομίας και λειτουργίας των μυών και διατηρείται συνήθως η φυσιολογική κυρτότητα της ΣΣ.
Η χειρουργική θεραπεία της δισκοπάθειας - δισκοκήλης γίνεται με πρόσθια αυχενική προσπέλαση και σταθεροποίηση: αυχενική μικροδισκεκτομή και τοποθέτηση κλωβού και οστικού μοσχεύματος ή τοποθέτηση τεχνητού δίσκου.
Όταν η στένωση αφορά τις οπίσθιες δομές του σπονδυλικού σωλήνα (υπερτροφικός ωχρός σύνδεσμος και οστεόφυτα του σπονδυλικού τόξου - πετάλου), η κατάλληλη επέμβαση είναι η οπίσθια προσπέλαση με πεταλεκτομή ή αυχενική πεταλοπλαστική.
Ο θεραπευτικός σκοπός των επεμβάσεων αυτών είναι η χειρουργική αποσυμπίεση των νευρικών δομών της ΣΣ (decompression surgery) και η χειρουργική αποκατάσταση/σταθεροποίηση της αστάθειας της ΣΣ (fusion surgery). Στην πράξη αυτές οι χειρουργικές πρακτικές συνδυάζονται γιατί όταν εκτελείται μόνο αποσυμπίεση μπορεί να προκληθεί μελλοντικά αστάθεια στην σπονδυλική στήλη και στην συνέχεια να χρειαστεί σταθεροποίηση σε δεύτερο χρόνο.
Η σύγχρονη τάση στην χειρουργική τείνει προς τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές, όπως η θεραπεία της δισκοπάθειας με ενδοδισκικό gel που τοποθετείται διαδερμικά (χωρίς δερματική τομή) με ένεση στην Αυχενική Μοίρα της Σπονδυλικής Στήλης.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση πρέπει να εξανατομικεύεται κάθε φορά στις νοσολογικές ιδιαιτερότητες του εκάστοτε ασθενούς.
Αποστολή μας ...
Η αποστολή μας είναι να παρέχουμε υψηλής ποιότητας ιατρική φροντίδα και εξειδικευμένες θεραπείες υπό την επίβλεψη του έμπειρου ιατρού Ισσά Μπάσεμ και της ιατρικής του ομάδας. Με εμπειρία στη χειρουργική και αποκατάσταση, αναλαμβάνουμε χειρουργικές επεμβάσεις μετά από τραυματισμούς ή παθήσεις του νευρικού συστήματος, προσφέροντας έτσι ολοκληρωμένη και προσαρμοσμένη ιατρική φροντίδα που εξυπηρετεί τις ανάγκες κάθε ασθενούς.